De Pyreneeën

Bourg de Mat ligt in het oostelijke deel van de Pyreneeën, de bergketen op de grens van Frankrijk en Spanje. In het voetgebergte van de Pyreneeën, op circa 500 meter hoogte en plusminus 8 kilometer ten westen van Foix, enigzins verscholen achterin de vallei, vind u Bourg de Mat, kamers met ontbijt. Doorsneden door de rivier de Arget, die u op ongeveer 50 meter van Bourg de Mat voorbij hoort ruisen, is de vallei de Barguillere een van de mooiste valleien van de Ariege. Ruim, zonnig en het gehele jaar toegankelijk. Sinds 2009 is dit gedeelte van de Pyreneeën uitgeroepen tot regionaal natuurpark.

Door de gehele vallei vind u wandelpaden, en kleine rustige weggetjes, terwijl om u heen de bergweiden en rotsachtige bergkammen de uitzichten domineren. vanuit Bourg de mat kunt u rechtsreeks op een keur aan wandelingen vertrekken, gewoon op uw gemakje door de vallei, of opweg naar het hooggebergte voor aansluiting op een van de Grande Randonnées (zoals de GR10). Nelly en Marcel zijn u graag behulpzaam bij het bepalen van uw routes. De hele omgeving leent zich zowel in de zomer als in de winter voor een keur aan activiteiten en (buiten)sporten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: bergwandelen, paardrijden, berg/rotsklimmen, paragliden, wildwater varen, speleologie, canyoning, fietsen en mountainbiken. Dankzij de beschutte ligging en de nabijheid van de Middellandse zee, geniet de Ariege in het algemeen en Bourg de Mat in het bijzonder een uitzonderlijk klimaat, waardoor de winters zacht zijn.

Thermale baden

De Ariege heeft dankzij zijn geografische ligging en de geologie van de Pyreneeen een bijzonder fenomeen binnen zijn grenzen. Op diverse plaatsen zijn warm water bronnen te vinden. Een 3-tal daarvan wordt op de moment (2011) geexploiteerd als kuuroord.  Hieronder vind u enkele details en eigenschappen van deze warm water bronnen. De geneeskracht  hiervan is al vele eeuwen bekend, en wordt in Frankrijk, net als in zeer veel andere landen waar deze bronnen voorkomen, uitermate serieus genomen, en de thermale baden worden veelvuldig bezocht. In veel gevallen wordt een bezoek zelfs geheel vergoed door de ziektekosten verzekeraar.

Les bains du Couloubret in Ax les Thermes

In het oude romaanse badhuis is sinds enkele jaren dit heerlijke warmwater paradijs geopend. Behalve verschillende binnen en buiten zwembaden, bubbelbaden, stoombaden en sauna biedt dit complex u geneeskracht tegen met name reumatische aandoeningen en problemen met de luchtwegen.

Les Thermes d’Aulus les Bains

Het thermale water van Aulus les Bains heeft een heilzame uitwerking op stofwisselingsziektes zoals diabetes, hogebloeddruk, cholesterol, en overgewicht, evenals op problemen met de urinewegen.

Ussat les Bains

Het water van Ussat les Bains is officieel erkend als heilzaam voor psychosomatische aandoeningen als gevolg van stress evenals gevolgen van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.

Gastronomie

De Ariege bevind zich in het centrum van verschillende invloeden, in het oosten de Languedoc, in het westen de Gascogne en in het zuiden de bergen met daarachter Spanje. Op culinair gebied is er ook een samensmelting van verschillende invloeden. Hoewel de oorspronkelijke keuken hoofdzakelijk tamelijk rustieke gerechten kent, is de herkomst van de producten lokaal, kleinschalig en dus vers en van hoge kwaliteit. De TransHumance praktijk, waarbij het vee `s zomers hoog in de bergen geweid wordt heeft tot kaasproductie geleid. De vlaktes lenen zich meer voor veehouderij, er zijn veel eenden en ganzen mesterijen, de basis voor foie gras en confits de canard. In de herfst trekt men massaal de bossen in op zoek naar paddestoelen. Er is een sterke traditie waarbij iedere familie een varken vetmest met resten uit de keuken en afval uit de tuin. In de winter wordt het varken geslacht « la fête du cochon » en verwerkt tot hammen allerlei soorten verse en droge worsten en pates. De talloze beekjes en rivieren vormen een perfect milieu voor forel, wat van deze omgeving een paradijs voor vissers maakt.

Enkele typische gerechten van de Ariege zijn L’Azinat, la Garbure, les rouzolles et la Mounjetado. U vind hiervan recepten op een andere gedeelte van de site. Voor wat betreft wijn, de Ariege is zichzelf op dit gebied aan het vernieuwen. Er is sinds enkele jaren weer sprake van commerciele wijnbouw, met name het biologische wijnhuis Coteaux d’Engraviès slaagt er goed in steeds betere wijnen te produceren. Iets verder in de regio is er aanzienlijk meer keus, u kent beslist de Minervois, de Corbeires en wellicht ook de Fronton, de Madiran, de Jurançon en de Gaillac. Deze gebieden brengen zonder uitzondering erg goede wijnen voort en zijn tijdens een dagtocht vanuit Bourg de Mat te bezoeken.

Kalender van markten in de regio

Wintersport, sneeuwpret en skien

Een groot deel van het departement de Ariege is gelegen in het hooggebergte van de Pyreneeën. Hieraan dankt een tiental ski-oorden zijn bestaan, door de grote varietie aan landschappen is hier wat dat betreft voor elk wat wils te vinden. Zowel de voorzichige beginner als de sensatiebeluste freestyler komen op de Pyreneeenpistes aan hun trekken. Het zogenaamde sneeuwschoen wandelen (raquettes) is een andere manier om het winterlandschap van de Pyreneeën te verkennen. Nelly en Marcel uw gastheer en -vrouw zijn u graag behulpzaam bij het uitzetten van uw routes of het vinden van winkels waar u de benodigde materialen kunt huren.

Cultuur

De inwoners van Toulouse kunnen er misschien anders over denken, maar toch heeft de Ariege ook veel cultuur. U treedt hier in de voetsporen van de Katharen, opweg naar geruineerde kastelen zoals Montsegur en Roquefixade. Rennes le chateau, en zijn mysterie, bekend uit het boek de DaVinci Code van Dan Brown, is hier niet vervandaan. Er zijn echter nog veel oudere cultuurschatten te vinden in de Ariege Pyrenees. Denk bijvoorbeeld aan de talloze grotten, waarvan Niaux wereldfaam vergaarde met zijn prehitorische rotsschilderingen. Maar ook Le Mas d’Azil, de grot van Bedeilhac, en de grot van Lombrives. de ondergrondse rivier van Labouiche is voor veel bezoekers van de omgeving een hoogtepunt. Ook de passage van de Tour de France in de maand juli van iedere zomer, is een ongeëvenaard evenment.

Parapente

Vliegen met de adelaars, is in de Ariege een reele mogelijkheid. Sinds eind 2007, is Marcel gegrepen door het parapente (paraglide) virus. Hij kent diverse start- en landigsplaatsen voor deze vredige vorm van luchtvaart. Met als dichtstbijzijnde officiele startplaats op de « Prat d’Albis » op ongeveer 10 kilometer afstand van Bourg de Mat. Geoefende piloten kunnen onder goede omstandigheden vanaf de Prat nagenoeg in de achtertuin van Bourg de Mat landen en aanschuiven voor het apero en diner…
In samenwerking met een officiele, erkende paraglide school biedt Bourg de Mat u de mogelijkheid, in minder dan een week, een complete cursus inclusief uw eerste solovluchten te maken. U kunt natuurlijk ook op meer ontspannen wijze kennismaken met deze sport door een zogenaamde tandemvlucht te maken, waarbij u samen met een volleerd piloot een rondvlucht maakt. Door het microklimaat is het mogelijk nagenoeg het hele jaar door te vliegen.

Wandelkaarten, wandelgidsen en boeken

Nelly en Marcel beschikken, behalve hun persoonlijke kennis van de lokale wandelpaden, over een uitgebreide collectie gedetailleerde topgrafische kaarten en wandelgidsen van de gehele regio. Al deze informatie en persoonlijk advies bij uw ondernemingen tijdens uw verblijf bij Bourg de Mat, staat volledig tot uw beschikking bij het bepalen van uw programma. Hierdoor hopen wij dat u maximaal kunt profiteren van uw verblijf in de Ariege.