Keuken gadgets: Berkel 834 snijmachine

Hij maakt al jaren deel uit van onze keukenbrigade de Berkel 834. Afkomstig uit Nederland, net als wijzelf. Berkel was aan het eind van de 19e eeuw een slagerij in Rotterdam. De broer van de eigenaar, de heer Wilhelm van Berkel (5 februari 1868) vond rond die tijd de snijmachine met beweegbaar onderstel uit, en richte in 1898 het bedrijf « Van Berkel’s Patent » op. De onderneming werd zeer succesvol met snijmachines en later ook weegschalen. Zelfs internationaal werd het een onderneming van naam. In 2001 werd het bedrijf verkocht en ging verder onder de naam Avery Weigh-Tronix. De handelsnaam Berkel wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

Ik heb me lang afgevraagd of ik de aankoop van een Berkel kon verantwoorden. De machines zijn, zelfs tweedehands, vrij duur en daarnaast nemen ze ook enorm veel ruimte in, wat zeker in een kleine keuken als de onze een niet te onderschatten probleem is. Maar in juni 2005 vond ik op marktplaats een Berkel 834 in goede staat, voor een redelijke prijs. Enig obstakel: de Berkel (65 kilo) stond in de buurt van Zutphen, en ik zat in de Ariège-Pyrenees… Gelukkig bracht een vriend uit Lochem uitkomst en zorgde voor vervoer via Zoetermeer naar Frankrijk. (waarvoor nog hartelijk dank Henk, Cees en Loes!)

Vanaf het moment dat ik de machine in gebruik nam heb ik me altijd afgevraagd hoe ik het ooit zonder heb kunnen doen. Zoveel gebruik ik hem. Niet alleen voor diverse hammen en andere vleeswaren, die aan een stuk veel goedkoper en lekkerder vers zijn dan voorgesneden in plakjes. Maar ook het brood, de kaas, en zelfs de tomaten, uien, een kool snijden we met de Berkel. Voor de rest kan het aan mij liggen natuurlijk, maar klik eens op de foto van het apparaat om hem te vergroten, is het geen sierraad? Ik vind hem zelf vreselijk mooi om te zien. Maar laten we het praktisch houden, u wilt dunne flintertjes? of flinke lappen? Komt allemaal voor elkaar, vers van het mes.

Click voor meer: de Berkel website

wordt vervolgd, volgende episode « de ijsmachine »